Alijansa protiv diskriminacije Roma: Govor mržnje u spotu „Partija ujedinjenih fantoma“

Organizacija Alijansa protiv diskriminacije Roma oštro osuđuje video uradak „Bre vidi ganci“ grupe koja se predstavlja kao „Partija ujedinjenih fantoma“, objavljenog na You Tube-u.

„Video zapis predstavlja najgrublje vređanje romskog naroda u Srbiji, etiketira ga kao lako potkupljivu kategoriju društva i proizvoljno i maliciozno implicira da Romi masovno prodaju svoje glasove na izborima za novac“ navode u saopštenje i dodaju da, pomenuti video ocenjuju kao govor mržnje, posebno opasan u politički polarizovanom društvu u kome postoje jake tenzije zbog izbornog procesa koji je još u toku.

„Partija ujedinjenih fantoma“ dodatno diskriminiše već diskriminisane pripadnike romske manjine, podgreva stereotipe i predrasude i izaziva netrpeljivost prema celoj romskoj zajednici u Srbiji.

Zbog svega navedenog „Alijansa protiv diskriminacije Roma“ je video prijavila You Tubu kao neprikladan i uznemiravajuć a pozivaju odgovorne iz „Partije ujedinjenih fantoma“ da uklone sporni sadržaj sa svog You Tube kanala.

„Ovom prilikom podsećamo javnost da su nedavno srpski Romi u svetlu trgovine glasovima bili tema diskriminatorne kolumne Marka Vidojkovića „Raj u Vuka Vrčevića“, koju je objavio i dnevni list Danas i povodom čega je Alijansa takođe reagovala.

Zatražili su i hitnu reakciju nadležnih „kako bi se stalo na put onima koji pokušavaju da svoje nezadovoljstvo političkom scenom u Srbiji iskažu vređanjem i targetiranjem romske zajednice“.

Izvor vesti: https://rominfomedia.rs/2022/04/14/alijansa-protiv-diskriminacije-roma-govor-mrznje-u-spotu-partija-ujedinjenih-fantoma/