Alijansa protiv diskriminacije Roma i Romska platforma osuđuju pojedince koji su učesvovali u širenju govora mržnje prema Romima na društevnim mrežama i platformama

Dana 19.02.2023 godnine izbio je požar oko 18:45h u romskom naselju u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu,a gasilo ga sedam vatrogasnih vozila sa oko tridesetak vatrogasaca. Kako saznajemo većina stanara je evakuisano i da za sada nema informacija da je neko nastradao.

Nazalost,čak i u ovakvim trenucima,prilikom deljena vesti,nailazimo na brojne negativne komentare o požaru.Na pojedninim stranicama na društevnim mrežama naišli smo na komentare, gde se otvoreno izražava govor mržnje ali poziva na istrebljenje Roma ,pa čak i smrt.

Ovo je još jedan od pokazatelja o velikim problemima sa kojima se romska zajednica i dan danas susreće.Govor mržnje podriva širenje evropskih vrednosti u našim društvima, uključujući normativni okvir o ljudskim pravima, vladavinu prava i funkcionisanje demokratskog i tolerantnog društva. Pored toga, kada se na stranicama pojedinih društevnih mrežama i portala   dozvoljava korišćenje govora mržnje za targetiranje određene etničke grupe, to može imati razorne posledice, koje podstiču diskriminaciju i potencijalno dovodi do nasilja.

Alijansa protiv diskriminacije Roma i Romska platforma izražavaju žaljenje povodom ovog nemilog događaja,ali i najoštrije osuđuju komentare pojedinaca koji su na društevnim mrežama širili govor mržnje.Pozivamo i hitno zahtevamo od  administratora stranica,grupa na društevnim mrežama i platforma da reaguju na vreme i pridržavaju se zakona kojim se zabranjuje govor mržnje.

Alijansa protiv dikriminacije Roma i Romska platforma će zahtevati od Poverenice za ravnopravnost građana da brzo reaguje i obrati se saopštenjem za javnost.