Alijansa protiv diskriminacije Roma: Vaspitanje dece uz „ukrašće te cigani!“

Razvoj društvenih mreža omogućio je čvršće povezivanje ljudi i slobodan protok informacija, ali i prostor za iznošenje različitih informacija i stavova koji se kose sa svim principima na kojima je zasnovano demokratsko društvo, kakvom Srbija teži.

Jedan od najsvežijih primera iznošenja steretipa i predrasuda o romskoj zajednici je i video Marka Marijokovića na Instagramu, objavljen prvog dana 2022. godine. Na pomenutoj objavi baka Dragica, sa kojom Marijoković često zabavlja svoje pratioce, na kolenima drži dete kome govori da “će ga ukrasti Cigani”.

Želimo da verujemo da ova objava nije pretenciozna i da je plod nerazumevanja uzroka i posledica iznošenja ovakvih izjava u javnost, ali smo dužni da reagujemo i upozorimo da “podgrevanje” stereotipa i predrasuda o romskoj zajednici od strane osobe koja je uticajna u javnoj sferi i koju prati više od 300.000 pratilaca itekako može da utiče na povećanje diskriminacije prema Romima, protiv koje se borimo.

Romska zajednica u Srbiji je, nažalost, izložena etiketiranju koje vodi u različite oblike diskriminacije. Etiketiranje Roma kao kradljivaca dece dominira kroz duži vremenski period i usađuje se deci većinskog stanovništva od najranijeg uzrasta, što svakako ne vodi smanjenju diskriminacije i izgradnji tolerantnog društva, već podiže barijere i jača strahove među decom u najranijem uzrastu.

Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva influensere sa društvenih mreža da izbegavaju objavljivanje sadržaja koji vređaju i etiketiraju romsku zajednicu i da iskoriste prostor i uticaj koji imaju za rušenje
stereotipa i predrasuda, jer samo zajedno možemo graditi demokratsko društvo, zasnovano na toleranciji i razumevanju.

 

Izvor vesti – https://rominfomedia.rs/2022/01/04/alijansa-protiv-diskriminacije-roma-vaspitanje-dece-uz-ukrasce-te-cigani/