Borba protiv govora mržnje

Žene, Romi, pripadnici LGBT+ populacije i migranti najčešća su meta na koju je usmeren diskriminatorni i govor mržnje, navela je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji posvećenoj borbi protiv govora mržnje koja je ordržana u sedištu OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe  u Beču. Cilj konferencije je da se razmene iskustva i prakse kako bi se pronašla rešenja, primenljiva u zemljama članicama OEBS-a, kojima bi se postigao balans između zaštite slobode govora, slobode medija i suzbijanja govora mržnje.

Poverenica je na konferenciji predstavila neke od najvažnijih aktivnosti institucije Poverenika na polju suzbijanja diskriminacije i govora mržnje u javnom prostoru, sa posebnim osvrtom na ulogu medija. „Mediji imaju ključni uticaj na formiranje javnog mnenja i stavova, zbog čega imaju posebnu odgovornost za sadržinu objava. U tom smislu ih vidimo kao značajnog partnera u borbi protiv govora mržnje i nastojimo da ostvarimo dobru saradnju, pre svega kroz otvorenu komunikaciju, podršku etičkom izveštavanju, ali i kritiku javno iznetih diskriminatornih stavova.“ – navodi Janković.

Ona je na konferenciji istakla da institucija Poverenika kontinuirano organizuje obuke za novinare i urednike, izdaje priručnike za nediskriminatorno izveštavanje, kao i da je 2016. ustanovljena je Godišnja medijska nagrada za toleranciju koja se dodeljuje autorima tekstova i reportaža kojima se promoviše tolerancija i ravnopravnost.

Poverenica je izdvojila i neke od zakonskih mehanizama kojima Poverenik raspolaže, kao što su upozorenja za javnost, postupanje po pritužbama, upućivanje preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti kreatorima medijskih sadržaja, ali i pokretanje sudskih postupaka.

Konferenciju su otvorili Matteo Mecacci, direktor kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, Tereza Ribeiro predstavnica OEBS-a za slobodu medija i Kajrat Abdrakmanov visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine. Među učesnicima konferencije bili su i predstavnici država članica OEBS-a, predstavnici akademije, civilnog društva i medija.

 

 

Izvor vesti – https://www.facebook.com/poverenikzazastituravnopravnosti/