Društvo Roma Zaječar obišlo porodicu koja je pretrpela diskriminaciju od službenog lica policijske uprave u Brusu

Tim Udruženja Društvo Roma iz Zaječara obišao je romsku porodicu u Brusu, povodom slučaja fizičkog maltretiranja maloletnika od strane policije. Naime, maloletnik D.V. (16) je u aprilu ove godine priveden u policijsku stanicu u Brusu gde je, bez prisustva roditelja, ispitivan i fizički maltretiran od strane policijskog službenika. Maloletni dečak boluje od epilipsije i tokom policijske torture je doživeo napad i onesvestio se.

U razgovoru sa porodicom, tim Udruženja Društvo Roma je utvrdio sa kojim se sve problemima ova romska porodica svakodnevno susreće. Otac D.V. je izjavio da su razočarani institucijama u svojoj opštini, odlučan je u tome da se pravda  mora zadovoljiti, jer ne želi da se ovakve stvari više dogode ni jednom detetu.  Zahvaljujući dobrim ljudima i nevladinim organizacijama, porodici je obezbeđen advokat, koji će ih tokom sudskog postupka zastupati bez novčane nadoknade. Prilikom obilaska, razgovarali smo i o tome dokle se stiglo sa slučajem i terapijama D.V sa psihologom.

Podsećamo, slučaj se desio  18.04.2021. godine u Brusu, kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli maloletnika, pod sumnjom da je učestvovao u krađi oluka i to dok otac nije bio kod kuće.  U policijskoj stanici, dečaka je fizički napao jedan policajac, koji je tada bio u civilu. Maloletni D.V. koji boluje od epilepsije, se tom prilikom onesvestio i službenici su ga sporednim putem prevezli do bolnice.

Za ovaj slučaj javnost je čula preko saopštenja organizacije Romski centar za žene i decu Daje iz Beograda. Kako se saznaje, po nalogu Ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole ispitaće postupanje policijskih službenika Policijske stanice Brus u vezi postupanja sa maloletnikom, saopštio je MUP.