Godišnjica od ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića

Pre 23 godine, 18. oktobra 1997. godine u Beogradskoj ulici ispred broja 33, skinhedsi su na smrt pretukli 13-ogodišnjeg romskog dečaka Dušana Jovanovića. Te večeri, nešto posle 9 sati uveče, dečak je pošao u prodavnicu da kupi sok ali su ga četvorica skinhedsa napala. Šutiranjem, udarcima pesnicama i na kraju lomljenjem vrata, oduzeli su dečaku život. Za ovo gnusno ubistvo, koje su prema navodima očevidaca, počinile četiri osobe, okrivljeni su sedamnaestogodišnjaci Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna. Sud im je izrekao po deset godina maloletničkog zatvora. Kazna maloletničkog zatvora najpre im je umanjena za po 18 meseci po osnovu amnestije, a posebnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu kazna im je dodatno umanjena, pa su obojica uslovno puštena na slobodu aprila 2004. godine.

Koliko je ovo ubistvo iz mržnje uznemirio i potresao našu javnost, svedoči i da se posle skoro četvrt veka, ovaj užasan slučaj još pamti. Na  inicijativu Unije Roma Srbije 2007. godine postavljena je spomen-ploča u znak sećanja na Dušana Jovanovića i od tada, svake godine na dan njegovog ubistva, brojne organizacije i pojedinci se okupljaju kako bi odali poštu dečaka ali i ukazali na tekuće probleme sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji. Ime Dušana Jovanovića postalo je simbol za stradanje Roma zbog rasističkog nasilja kojem su izloženi kako pojedinačno tako i kao grupa. Ono što se ovom dečaku desilo ne sme da se zaboravi, ni od strane pripadnika romske populacije a posebno kada je većinski narod u pitanju.

Napadati, tući i ubijati bilo koga samo zato što je pripadnik različite nacionalne, verske, seksualne ili bilo koje druge grupe drakonski je sankcionisano i krivičnim Zakonom. Da to ovako ekstremnih slučajeva ne bi dolazilo u budućnosti, potrebno je da svi, i kao pojedinci i kao društvo, uradimo sve što je u našoj moći. Ako vidite i čujete govor ili napad iz mržnje ili ako ste svedok ili žrtva diskriminacije, prijavite to nadležnim institucijama ili na našoj Romskoj platformi, kako se slučaj Dušana Jovanovića ne bi nikada više ponovio.