Napad na romsko dete ometeno u razvoju

U izdvojenom odeljenju OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Masurici, kod Surdulice, 8. oktobra dogodio se incident kada je na času suprug učiteljice istukao romsku učenicu. Suprug učiteljice M. S. uleteo je u učionicu i napao desetogodišnju devojčicu, sa smetnjama u razvoju,  i uputio joj pretnje. Učiteljica je, kako je preneo portal “Infovranjske”, sve vreme bila po strani i ni na koji način nije reagovala, već je, kako kažu, tek “posle časova počela da plače”.  Slučaj je prijavljen policiji a Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je su iz Policijske stanice u Surdulici, nakon prikupljanja svih potrebnih obaveštenja, dostavili izveštaj o napadu Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu. Posle ovog teškog incidenta preduzete su mere zaštite devojčice sa smetnjama u razvoju i pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice.

Nekoliko dana nakon incidenta,  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  je  javno i najoštrije osudilo nasilje nad romskom učenicom, precizirajući da se ono dogodilo 8. oktobra i da je reč o teškom incidentu. Incident je prijavljen policiji i nadležnom Centru za socijalni rad. Zaposlenom radniku škole, koji je počiniocu nasilja dozvolio da uđe u učionicu na čas i napadne učenicu, izrečene su zakonske mere i u toku je disciplinski postupak. Ministarstvo je po prijavi prikupilo sve neophodne podatke i preduzelo mere u skladu sa zakonom, odnoseći se prema tom slučaju kao teškom incidentu. “Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, u skladu s procedurom, utvrdio je činjenično stanje i preduzeo potrebne mere zaštite učenice, a ministarstvo će pratiti primenu svih izrečenih mera u školi”, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.  Prosvetni vrh je apelovao na sve, posebno na medije, da načinom prikupljanja podataka i izveštavanja, ne samo u ovom slučaju, prevashodno vode računa o zaštiti i interesu dece i učenika i postupaju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Nadamo se da će počinioc nasilja kao i učiteljica koja to nasilje nije sprečila dobiti zaslužene i zakonom propisane kazne. Na taj način će društvu biti poslata poruka, da kada se nasilje dogodi – ono ne ostaje nekažnjeno. Sa druge strane, stanje modernog i demokratskog društva se ogleda i u tome kako se brine o onima koji ne mogu da se brinu o sebi. U tom poslu učestvujemo svi. Međutim, nakon vesti o događaju u Masurici, svaku pristojnu osobu zapanjio je prvi komentar koji je glasio „A šta će nenormalno dete u školi sa normalnom decom?“. Komentar je bio toliko bezdušan da su ga sami korisnici internet portala prijavili i on je ubrzo uklonjen.  Znači, osim napada i vređanja desetogodišnjeg deteta sa posebnim potrebama, nereagovanja učiteljice koja je i zakonski i moralno dužna da zaštiti učenike, postoje i osobe koje sedeći u fotelji šire mržnju i netrpeljivost. Ovog puta su reagovali građani i pokazali da u našem društvu postoje fini, otvoreni i pristojni ljudi koji imaju nultu toleranciju na bilo koji oblik diskriminacije i zlostavljanja. A za osobu koja je postavila komentar imamo samo jedan odgovor: „Zakon o inkluzivnom obrazovanju u Republici Srbiji postoji od 2009. godine i propisuje uslove za omogućavanje jednakog prava na obrazovanje i njegovu dostupnost bez diskriminacije i izdvajanja dece iz marginalizovanih i osetljivih društvenih grupa, uključujući i decu sa smetnjama u razvoju“.