Položeni venci na spomen obeležje u Arapovoj dolini u Leskovcu

U Arapovoj dolini polaganjem venaca, podovodom Dana sećanja na stradale Rome u Drugom svetskom ratu, obeležen je dan kada su 1941. godine nemačke okupacione snage streljale 310 građana – 293 Roma, 11 Srba i 6 Jevreja. Vence na spomen obeležju položili su predstavnici Vojske Srbije, Nacionalnog saveta Roma Srbije, lokalne samouprave, SUBNOR-a, Dom kulture Roma kao i potomci stradalih Roma.

Oliver Anastasijević, zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca, kazao je da moramo da poštujemo žrtve naših građana i da ih nikad ne zaboravimo.

„Oni su bili krivi samo zato što nisu bili spremni da se pokore moćnicima tog vremena“, kazao je Anastasijević.

Miroslav Alilović, član Nacionalnog saveta Roma Srbije kazao je da će se potruditi da se u školama kroz časove istorije učenici upoznaju sa događajem koji se desio 11.decembra 1941.godine.

„Potrudićemo se preko Nacionalnog saveta Roma, u saradnji sa lokalnom samoupravom, da ovo mesto stratišta bude mesto gde će se izgraditi memorijalni centar, gde bi škole-učenici mogli da dođu i da posete ovo mesto i na taj način da se upoznaju sa tim da su Romi bili žrtve u jednom tragičnom delu II Svetskog rata“, kazao je Alilović.

Zločin u Leskovcu desio se tačno pre 81 godina, a u izvršenju tog zločina pomogla im je tadašnja Nedićeva Srbija i kvinsliški režim.

Izvor vesti:  https://rominfomedia.rs/2022/12/11/polozeni-venci-na-spomen-obelezje-u-arapovoj-dolini-u-leskovcuvideo/