Posle poklonjene žice, sama na maturu!

Romska platforma najoštrije osuđuje ponašanje prema romskoj devojčici u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu!

Roditelji učenice 8. razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu, kojoj su drugovi iz odeljenja ovih dana, zbog njenog romskog porekla, „poklonili“ parče žice, uz komentar: „Tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo…“, nadaju se da se nešto slično neće ponoviti do kraja školske godine, iako strepe šta će biti na maturskoj večeri. Devojčica na tu svečanost definitivno neće ići sa dečakom koji je ranije određen da bude njen „par“ jer je on to odbio.

Vređanje je počelo u oktobru prošle godine, kad su prvi put počeli da joj spominju bakar, a to se pojačalo i u martu, uz dobacivanje da je Ciganka. Njen razredni starešina pokušao je da je smiri tako što ju je zagrlio i rekao: „Zajedno ćemo ti i ja da prodajemo bakar, od toga ima para.“ Ovog meseca, kad su joj predali žicu, toliko se potresla da nije htela da ide u školu – priča majka.

Svesni činjenice da je vršnjačko nasilje u velikoj meri zastupljeno u Srbiji, sama činjenica da devojčica trpi ovakav vid diskriminacije dovodi do toga da će se dešavati u većoj meri jer država ne radi ništa po pitanju zaštite dece u školama u njihovim vršnjačkim sukobima.

Kada već država ne preduzima nešto postavlja se pitanje zašto sve više škola ćuti na ovakve vidove podsmejavanja dece drugih nacionalnosti i njihovoj neprihvaćenosti u društvo?!

Stanimo na put govoru mržnje i diskriminacije!!!