Poverenica: Diskriminacija u detinjstvu ostavlja trajne posledice na dete

Diskriminacija u detinjstvu ostavlja trajne posledice na dete, bilo da se radi o nejednakom pristupu obrazovanju, neadekvatnom prevozu do škola u ruralnim područjima, zlostavljanju u ustanovama, stigmatizaciji ili marginalizaciji dece, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je, na sednici Saveta za prava deteta, predstavila Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, u kojem je ukazano na probleme neadekvatnih udžbenika za decu sa invaliditetom, ali i nedovoljna uključenost dece koja žive u romskim naseljima u sistem obrazovanja.

„Institucija Poverenika je u tom izveštaju uputila niz preporuka, a jedna koja je upućena upravo danas lokalnim samoupravama odnosi se na uspostavljanje i pružanje usluge ličnog pratioca u punom obimu i kontinuitetu“, rekla je Janković.

Među preporukama su, između ostalog, neophodnost kontinuiranog obezbeđivanja uslova na lokalu za povećanje upisa dece u škole, posebno iz društvenih grupa koje su izložene povećanom riziku od diskriminacije, unapređenje dostupnosti obrazovnog sistema, posebno za decu sa invaliditetom i na smeštaju u ustanovama, kao i uspostavljanje kontinuirane saradnje sa sistemima zdravstvene i socijalne zaštite, navodi se u saopštenju kancelarije Poverenika.

Na sednici Saveta, predstavljena je analiza UNICEF o sprečavanju i zaštiti dece od nasilja, seksualne eksploatacije i zlostavljanja, kao i projekat „Podsticajno roditeljstvo“.

Izvor vesti – https://rs.n1info.com/vesti/poverenica-diskriminacija-u-detinjstvu-ostavlja-trajne-posledice-na-dete/