PRAVNA RADNJA PROTIV SRPSKE POLICIJE POSLE INVAZIJE KUĆA I NASILNOG NAPADA NA ROMSKU PORODICU

Policija je rano 13. januara pozvana na adresu romske porodice u opštini Savski venac u Beogradu nakon što su se komšije žalile da čuju glasnu muziku. Tri policajca su stigla u kuću oko 01:00. Otvorili su vrata nogom, ušli bez dozvole i bili uvredljivi i nasilni od trenutka kada su stigli.

U tom trenutku u kući su bili Miloš i njegova supruga Sofija , koja je u sedmom mesecu trudnoće, kao i sestrić Duško i njihova deca.

Član ove porodice pitao je policajce sa kojim pravom oni tako upadaju u njihovu kuću i koji je razlog njihovog upadanja, na šta su oni odreagovali udarcima pendrecima na sve članove ove porodice, pa čak i na decu koja su se u tom trenutku tu nalazila.

Miloš je u izjavi opisao noć: „Bilo je oko jedan sat ujutru kada su tri policajca ušla u moju kuću bez kucanja i bilo čega. Šutirali su ulazna vrata i ušli. Utišao sam muziku i moj nećak ih je pitao – Kako možete da uđete tako bez naloga? Ovo je bio trenutak kada sam počeo da snimam. Odgovorili su mu – Pošto si tako bistar, daj ličnu kartu i pođi sa nama u policijsku stanicu. Počeli su na silu da ga izvlače iz kuće, a moj nećak im je stalno govorio da će im dati ličnu kartu ako jednostavno izađu iz kuće pošto su ušli bez kucanja, a da ne govorimo o nepostojanju naloga.  Oborili su ga na pod i pokušali da ga izvuku držeći ga za ruke i noge. Jedan od policajaca mi je uzeo telefon iz ruke i obrisao sve što sam snimio.“

Nakon toga policajci su pozvali pojačanje, koje je zajedno sa ostalim policajcima, nasrnulo ne Miloša i njegovog nećaka i obojicu ih oborilo na pod.  U tom trenutku Miloševa trudna supruga i osmogodišnja ćerka pokušale su da ih odbrane, gde je policajac šutnuo njegovu ćerku i rekao “Jebem ti majku cigansku!”, a nakon toga udario i trudnu ženu u glavu.

Evropski centar za prava Roma (ERRC) i Vojvođanski romski centar će preduzeti pravne radnje protiv policajaca koji su 13. januara u Beogradu upali u dom romske porodice i nasilno ih napali. Povereniku za zaštitu ravnopravnosti podneta je prijava zbog diskriminacije i trenutno se sa porodicom istražuju dalje pravne mogućnosti.

Ovo je jedini snimak koji je ostao od noći, kada su policajci oduzeli telefone odraslima i izbrisali video snimke koji su na njima snimljeni.