Preminuo bivši predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji Vitomir Mihajlović

Jedan od lidera romske zajednice u Srbiji Vitomir Mihajlović preminuo je danas u 64. godini nakon kraće bolesti. Mihajlović je bio narodni poslanik u VIII sazivu Skupštine Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata. Bio je jedan od najzaslužnijih da Romi u Srbiji dobiju status nacionalne manjine. Rođen je 15. januara 1958. godine, bio je diplomirani inženjer poljoprivrede profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju.

Mihajlović se aktivno borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja, a sa ciljem unapređenja položaja Roma i Romkinja. Stalno je ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, stoji u saopštenju Alijanse protiv diskriminacije Roma.

Bio je neumoran borac za uključivanje romske dece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.

Romska platforma izražava duboko žaljenje zbog prerane smrti svog velikog saborca za ravnopravnost Roma i Romkinja u Srbiji  i poručuje da će nastaviti da čuva sećanje na Vitomira Mihajlovića kroz dalju borbu protiv diskriminacije i za poštovanje prava i dostojanstva Roma i Romkinja u našoj zemlji.