Sud potvrdio: MUP diskriminisao supružnike Rome

Viši sud u Beogradu doneo je u julu 2020. godine presudu kojom je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije diskriminisalo supružnike romske nacionalnosti koji su 2017. godine maltretirani u prostorijama policije, nakon što su prijavili da im je ukraden auto. Supružnici su u policijskoj stanici u Beogradu zadržani 13 sati gde su policijski službenici mučili muža, ženu maltretirali po rasnoj osnovi i pretili da će im centar za socijalni rad oduzeti decu.

Prvostepenom odlukom, sud je suprugu dosudio naknadu štete u visini od 4.675 evra, a ženi u iznosu od 1.700 evra zbog diskriminacije, nanošenja fizičkog bola i pretrpljenog straha.

Incident se desio 21. aprila 2017. godine, kada je bračni par, Marko i Sandra, prijavio krađu automobila u policijskoj stanici u Mladenovcu. Obavešteni su da moraju da pođu za Beograd radi pružanja više informacija i službena lica su ih u neobeleženom vozilu prevezla do policijske stanice u Ulicu 29. Novembra. Kada su stigli u Policijsku upravu za Grad Beograd, naterani su na poligrafsko testiranje, a zatim razdvojeni za ispitivanje. Marka su naterali da kleči u sobi u kojoj se nalazilo osmoro službenih lica. Policajci su ga više puta šamarali po licu, terajući ga da prizna krađu automobila. Vređali su ga na nacionalnoj osnovi; šutirali su ga u stomak. Kako i dalje nije priznao, jedan od policajaca ga je udarao kožnim bičem po ispruženim rukama.

Drugi policajac mu je stavio plastičnu kesu preko glave, istiskujući vazduh napolje, pa je počeo da se guši. Službeno lice mu je pretilo, ako ne prizna, da će ga “staviti na struju”. Policajac je potegao pištolj, uperio u njega, i rekao da će mu pucati u ruku i ostaviti “uspomenu za ceo život”. Kada je Marko zatražio da pozove advokata, rečeno mu je da nema pravo. Službena lica su pretila da će im oduzeti decu, a da će on i supruga biti u pritvoru.

Čuo je jednog od prisutnih kako preko telefona razgovara sa centrom za socijalni rad, naređujući im da pripreme kola i odu po njihovu petogodišnju i dvogodišnju ćerku. Dok je Marko ispitivan, Sandra je sedela u obližnjoj kancelariji, sa otvorenim vratima, tako da je mogla da načuje šta se dešava. Jedno službeno lice ju je maltretiralo sa komentarima o njenoj veroispovesti i nacionalnosti njenog supruga.

Nastavili su da je verbalno uznemiravaju, pri tom konzumirajući alkohol. Isprva joj nisu dozvolili ni da koristi toalet, ali su joj konačno dopustili uz pratnju muškog službenika. Njen zahtev da pozove advokata je odbijen. Konačno su, oko 22 časa, pušteni iz policijske stanice. Marko je odmah potražio medicinsku pomoć; konstatovane su povrede na licu i telu, kao i post – traumatski poremećaj.

Sud je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova povredilo član 12. Zakona o zabrani diskriminacije, uznemiravanje kao oblik diskriminacije.