Treća noć nereda kod Atine zbog policijskog ranjavanja mladog Roma

Sukobi su izbili i u četvrtak uveče kod romskih naselja u blizini Atine, što je treća noć od kada je policija vatrenim oružjem teško ranila romskog dečaka u severnoj Grčkoj, a Vlada uzalud poziva na smirivanje.

Vlasti su naredile zatvaranje ulica i puteva pošto su mladi iz naselja zapalili gume i kontejnere za smeće. Ranije je policija izvršila više racija u naseljima u toj oblasti i uhapsila sedmoro zbog posedovanja droge, dok je četiri osobe privela na ispitivanje, saopštile su vlasti.

Nasilje je izbilo pošto je u ponedeljak u Solunu jedan šesnaestogodišnjak pogođen metkom u glavu tokom policijske potere jer je navodno izašao kamionetom s benzinske pumpe, a da nije platio račun od 20 evra.

Jedan 34-godišnji policajac koji je tokom potere navodno ispalio hitac, suspendovan je i trebalo bi da se pojavi pred sudom u petak na saslušanju po optužbi za krivično delo pokušaj ubistva iz nehata s mogućom namerom i prekršaj nedozvoljenim korišćenjem oružja.

Policija je saopštila da je mladić pokušao da kamionetom naleti i zaustavi jedan od policijskih motocikala koji su učestvovali u poteri. Policajac je tokom preliminarnog pojavljivanja pred sudom rekao da je pucao jer je verovao da su životi njegovih kolega u opasnosti.

Otac  ranjenog dečaka rekao je da ne veruje u tu priču.

Vlada je u četvrtak pozvala na smirivanje, reagujući na nerede u Atini i Solunu u prethodna dva dana. Tokom noći, demonstranti u industrijskom zapadnom atinskom kvartu Aspropirgos navodno su zapalili lokalnu firmu za proizvodnju guma i autobus i postavili zapaljene prepreke na ulicama.

Portparol Vlade, Jannis Ikonomou, nazvao je taj slučaj „tragičnim“ i rekao da se u potpunosti istražuje.„Želeo bih da zamolim za smirenost i razboritost svih, ali i da jasno kažem da neće biti ni najmanje tolerancije agresivnog, nezakonitog, nasilnog ponašanja prema policajcima“, rekao je Ikonomu.

U petak se očekuju novi protesti ispred zgrade suda u Solunu gde bi trebalo da dođe uhapšeni policajac.

Izvor vesti: https://rominfomedia.rs/2022/12/09/treca-noc-nereda-kod-atine-zbog-policijskog-ranjavanja-mladog-roma/