Udruženje „Društvo Roma” u Zaječaru realizovalo akciju „Fleš mob”

U okviru projekta „Perspektiva za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Deutsche Gesellschaft mr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, Društvo Roma organizovalo je akciju „Fleš mob” u okviru inicijative „Manipulacijom do diskriminacije”.

Cilj ideje se ogleda u podizanju svesti o promociji poštovanja ljudskih prava, raznolikosti i različitosti, diskriminaciji kao i predstavljanju mehanizma za borbu protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Takođe, zbog nepovoljnog uticaja diskriminacije po zdravlje mladih.

„Imamo priliku da u okviru akcije ’Manipulacijom do diskriminacije’ koju su osmislili naši mladi volonteri, naši učenici iz srednjih škola, vidimo jedan performans kojim želimo da na specifičan način skrenemo pažnju na kršenje ljudskih prava, na sve ono što je jedan pojedinac ili bilo koja mlada osoba doživela kroz svoj život. Svedoci smo da je sve više kršenja ljudskih prava, stereotipa, predrasuda prema bilo kojoj osobi, prema Romima, prema LGBT populaciji, prema svima onima koji su na neki način očima pogledani drugačije. Na ovaj način želimo da kroz lične priče pokažemo to da smo zapravo svi ljudi i da ne treba da delimo ljude na osnovu boje kože, rase, etničke i nacionalne pripadnosti, već na osnovu toga dali smo mi dobri ili loši”, istakao je Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društvo Roma” Zaječar.