o nama

Romska platforma je platforma na kojoj možeš pročitati priče ljudi koji su doživeli neki vid diskriminacije. To su Romi i Romkinje koji su građani Srbije, ali i dalje nisu jednaki u društvu.
Romska platforma je nastala na inicijativu tri udruženja: Društvo Roma Zaječar, Udruženje romskih studenata i Romani Asvin koji su prepoznali diskriminaciju kao važnu temu o kojoj treba da se govori.

Cilj nam je da vam kroz pozitivne priče predstavimo sa čime se romska zajednica suočava, prikažemo na koju način su Romi I Romkinje prebrodili diskriminaciju, sa kojim poteškoćama u društvu se suočavaju, ali i da prikažemo primere dobre parkse gde i većinsko stanovništvo vidi romsku zajednicu kao potencijal za društvo. Budi i ti deo naše kampanje #DEOEKIPE i pokaži nam kako ti menjaš sliku Roma i Romkinja u društvu i kako doprinosiš njihovoj inkluzivnosti.

Ideja za projekat je došla od strane Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i romskih aktivista i lidera koji su u okviru Institutovog regionalnog programa Jačanje međuetničkog političkog diskursa i inkluzije manjina, finansiranog od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) osmislili uspostavljanje Platforme.

Prethodno, istraživanje javnog mnjenja o percepciji građana o manjinama u Srbiji koje je NDI izveo krajem 2018. godine je još jednom potvrdilo da su Romi/kinje najmarginalizovanija manjinska zajednica na ovim prostorima. Temelj za izgradnju Romske platforme, postavljen je tokom konsultativnog procesa vođenog od strane Instituta početkom 2020. godine, a zaključci su pomogli da se Platforma oblikuje onako kako izgleda danas.

Podeli priču sa nama

Ukoliko imaš zanimljivu priču ili želiš da stupiš u kontakt sa nama, popuni formu ispod i očekuj naš poziv.

7 + 1 =