#deoekipe
Prijateljstvo ne zna za boju kože

mar 29, 2024

Katarina je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu. Devojka puna  pozitivne energije i strasti prema poslu kojim se bavi. Tokom srednje škole družila se sa osobom koja joj je pomogla da poruši sve predrasude o Romima.

“Iako su me roditelji od malih nogu učili da ljude ne delimo po boji kože ili nacionalnosti, društvo u kome živimo nas vuče ka pogrešnim vrednostima. Kao pripadnica takvog društva,  stvorila sam određene predrasude. Osobe iz romske zajednice sa kojima sam bliska razbile su sve predrasude i uvele me u njihov, i te kako, lep svet.”

Kako Katarina navodi, u srednjoj školi je imala druga romske nacionalnosti koji joj je postao najbolji prijatelj.

“ Najlepše dane srednje škole vezujem za druga sa kojim sam provela četiri godine u istoj klupi. Od prvog dana i prve progovorene reči sa njim, postali smo nerazdvojni. Po završetku srednje škole putevi su nam se donekle razišli ali i dalje održavamo kontakt. Nikad neću moći da zaboravim trenutak kada sam prvi put otišla kod njega i upoznala njegovu veselu porodicu punu ljubavi i gostoprimstva. Jednostavni ljudi koji su spremni da učine sve da se osećate kao kod kuće i da vam pokažu da se naša „dva sveta“ ustvari, ni malo ne razlikuju.”

Njeno pozitivno iskustvo se nastavilo i na radnom mestu. Pored posla u dve redakcije, katarina je I stomatološka sestra. Time se bavila i pre i tokom  studija. U radu se susreće sa različitim pacijentima, među kojima su i pripadnici romske zajednice. Kroz posao, Katarina ne samo da pruža stručnu negu i podršku pacijentima, već se trudi da stvori okruženje gde se svi osećaju prihvaćeno. Smehom, toplinom i razumevanjem pomaže Romima da se osećaju dobrodošlo i sigurno tokom poseta stomatologu. Njen cilj je da svaki pacijent, bez obzira na poreklo ili socijalni status, dobije najbolju moguću negu.

„Posao novinara i čest odlazak na teren doprineo je tome da se susrećem sa ljudima različite nacionalnosti, kao  i posao stomatološke sestre. Lepota poslova kojima se bavim ogleda se u svakodnevnim susretima i razgovorima sa različitim ljudima, koji mi pomažu da proširim vidike i upoznam druge kulture.“

Katarina ističe da se problem Roma ne krije u državnom zakonodavstvu, već u društvu u kojem žive. Takođe, dodaje  da je to je sistemski problem koji se prenosi sa generacije na generaciju.

„Biti Rom nije izbor. Na nama je da, za početak, podučimo buduća pokolenja da reč Rom na njihovom jeziku  znači čovek“, poručuje.

Ovo je inspirativna priča koja oslikava važnost razbijanja predrasuda i izgradnje prijateljstava koje prkose granicama kulture i nacionalnosti. 

Novinarka:

Nikoleta Stanojević