#deoekipe
Put ka snažnoj zajednici i razbijanju predrasuda

feb 12, 2024

Jelena je studentkinja Komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu.  Puna entuzijazma, otvorena za razgovor o različitim temama. Razgovarale smo o njenom iskustvu sa romskom zajednicom. Tokom obrazovanja imala je priliku da se druži sa Romima koji su joj pomogli da razbije stereotipe.

„Kao i mnogi ljudi, imala sam predrasude o romskoj zajednici, ali sam kroz različita poznanstva i obrazovne programe shvatila koliko su ti stereotipi nepravedni i štetni. Upoznavanje sa romskom kulturom, njihovim životnim pričama i izazovima, kao i rad sa romskim organizacijama i pojedincima, pomoglo mi je da razumem njihovu stvarnu situaciju i doprinos zajednici. Shvatila sam da su Romi kao i sva druga ljudska bića, sa svojim individualnim iskustvima i potrebama, i da je važno pružiti ima podršku i priliku da se integrišu u društvo, na jednak način kao i svi ostali.“

Jelena smatra da, iako smo kao društvo napredovali u razumevanju i prihvatanju različitosti, i dalje postoje izazovi kada je reč o prihvatanju Roma. Tvrdi da postoji nekoliko faktora koji doprinose tome, uključujući predrasude, stereotipe i ekonomske nejednakosti. Postoji i mnogo primera gde se Romi integrišu i doprinose zajednici na različite načine.

„Da bi Romi bili bolje prihvaćeni u društvu, neophodno je sprovesti niz promena, na različitim nivoima. Prvo, potrebno je raditi na obrazovanju i osnaživanju romske zajednice kako bi im se pružile jednake prilike za razvoj i napredak. To uključuje pristup kvalitetnom obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj zaštiti. Takođe je važno promovisati interkulturalno razumevanje i poštovanje među svim građanima, kako bi se prevazišle predrasude i stereotipi.“

Jelena poručuje da su Romi izuzetno raznovrsna zajednica koja doprinosi kulturnoj raznolikosti i nasleđu našeg društva. Njihova tradicija, muzika, ples i jezik čine neizostavan deo naše kulturne baštine i trebalo bi da budu cenjeni i poštovani. Romi imaju duboko ukorenjene vrednosti porodice, gostoprimstva i zajedništva, koje su važne za očuvanje duha zajednice i međusobne solidarnosti. Kroz iskustva koje ima u saradnji sa romskom zajednicom, kako kroz školovanje, tako i kroz vannastavne aktivnosti, poput seminara za unapređivanje etničkih raznolikosti, nosi samo lepa iskustva i sa nestrpljenjem očekuje narednu saradnju.

Novinarka:

Nikoleta Stanojević