#deoekipe
Svetlost u tami

jan 15, 2024

Alimina inspirativna priča o izazovima i snazi

Dragi čitaoci,

Želela bih da podelim sa vama priču koju mi je ispričala predivna devojka Alima, koja mi je pokazala koliko su romske devojčice hrabre, pre svega, i inspirišu druge Rome i Romkinje da ostvare svoje ciljeve.

Upoznale smo se tokom prve godine srednje škole.

Alima, hrabra devojka, zakoračila je u svet obrazovanja noseći na leđima teret predrasuda i diskriminacije. Sa završenom srednjom Tehničkom školom, kao elektrotehničarka računara, suočavala se sa izazovima koji nisu bili samo akademske prirode.

„Moje obrazovanje nije samo moje već i most za druge Romkinje i Rome da veruju u sebe i svoje sposobnosti”.

U društvu, koje je ponekad zaboravljalo na različitosti, Alima je bila predmet neosnovanih glasina i predrasuda. Kao Romkinja, suočavala se sa stereotipima i  pogrdnim komentarima koji su predstavljali deo šire slike diskriminacije koju je stalno doživljavala. Iako se osećala neprijatno i loše zbog takvih iskustava diskriminacije, nije dozvolila da je obeshrabre.

„Nisam se obazirala na reči koje su me pokušavale srušiti. Umesto toga, koristila sam ih kao stepenice ka svojim ciljevima. Nema uspeha bez izazova. Svaki trenutak neugodnosti bio je prilika za lični rast”.

Njena volja za učenjem i izazovi koje je prevazišla bili su podsticaj da pomaže drugima sa sličnim problemima. Uvek nasmejana, Alima je gradila mostove sa drugima, trudeći se da bude dobra prema svima, uprkos izazovima koje je svakodnevno iskusila.

„Snaga leži u zajedništvu. Deljenje iskustava čini nas jačima. Želim svima da poručim da ne dozvole da ih okolnosti definišu. Sami gradimo svoju sudbinu”.

Ova priča o Alimi nije samo priča o diskriminaciji, već i o snazi ličnosti koja se uzdiže iznad prepreka. Njena odlučnost da ne odustane od obrazovanja svedoči o tome kako pojedinac, bez obzira na okolnosti, može prevazići izazove i ostvariti ambicije.

Ako se ikada nadjete u sličnoj poziciji kao Alima, nemojte da se obeshrabrite i nikada ne odustajte od vaših želja i snova.

Novinarka:

Nikoleta Stanojević