#deoekipe
VERUJ U SEBE I U SVOJE SNOVE!

jul 24, 2023

Moje ime je Jovana Rašić i ovo je moj put do obrazovanja koji nije bio ni malo lak. 

Završila sam srednju stručnu školu u svom gradu Zaječaru, družila sam se sa većinskim stanovništvom skoro da nisam osetila diskriminaciju.  

Pravi problemi i susret sa diskriminatornim ponašanjima počeli su kada sam upisala studije. Svoj nastavak školovanja sam započela u Nišu. Tamo sam upisala Filozofski fakultet, odsek socijalna politika i socijalni rad. Sam početak studiranja je bio jedan od težih perioda u mom životu. Sama promena i taj izazov, da li ću ja uspeti da ostvarim to što želim? Osećanja su mi bila jako pomešana, preveliki stres, pritisak, kako će me prihvatiti u društvu, da li ću biti prihvaćena, da li ću uspeti da se izborim sa svim tim. Polako su počeli da dolaze sami ispitni rokovi. Kada je prošao određeni vremenski period, polako sam počela da osećam samu diskriminaciju u društvu. Pitanja su bila: Kako si ti upisala fakultet kad su Romi neobrazovani? Kako Romkinja kao ti uopšte može da upiše fakultet i tome slična pitanja? Nisam se obazirala na takva pitanja zato što sam znala ko sam zaista i šta sam i zbog čega studiram i koji su moji ciljevi. Kako je vreme prolazilo tako su počeli da menjaju mišljenje o Romima i uopšte više nije bilo pitanja kao na samom početku studija. 

Ono što je mene ispunjavalo tokom učenja jeste moja motivacija. Moja motivacija za učenje bila je da se nikad ne predajem i da ostvarim svoj cilj do kraja i da ću sutra dan  postati Socijalni radnik koji će pomagati Romima/kinjama u svojoj zajednici. 

Na početku je bilo teško. Postavljam sam sebi pitanje kako da se izborim sa svim tim? Bila sam odbačena u društvu, svi su me gledali čudno, nisam bila prihvaćena zbog svoje boje kože, zbog nacije. Na samom početku je bilo jako teško izboriti se sa tim problemima, ali kako je vreme prolazilo moje društvo je  počelo da menja mišljenje, zato što su videli ko sam, šta sam i koliko vredim. Prepoznali su da jedna Romkinja poput mene može da bude uspešna Socijalna radnica. 

Poruka za mlade jeste da veruju u ono što maštaju i da se snovi lako ostvare samo ako dovoljno verujemo u njih.