#deoekipe
ZA DOBROBIT ROMSKE ZAJEDNICE!

jul 24, 2023

Svoju priču nam predstvalja Miljan Rašić, predsednik udruženja ,,Društva Roma Zaječar”. 

Zovem se Miljan Rašić završio sam Tehničku školu IV stepen,  smer  Tehničar za kompjutersko upravljanje. Moj put do obrazovanja bio je jako težak, potičem iz radničke porodice kaja se svojim radom trudila da prehrani i obezbedi egzistenciju meni i mom rođenom bratu. Na žalost kao i sada i tada u vremenu kada sam ja završavao osnovno i srednje obrazovanje, bila je prisutna diskriminacija kao i kršenje ljudskih prava, mnogi Romi i Romkinje trpeli su svakojake uvrede na osnovu boje kože, socijalnog statusa, načinu oblačenja u mnogome je to bilo teško gledati i preživljavati. 

Ja lično nisam ima prilike da na svojoj koži takvu vrstu diskriminacije osetim, ali sam više puta bio prisutan kada su moji drugovi to doživljavali, trudio sam se da budem svakog puta uz njih i kao pravi prijatelj probam da ih zaštitim i dam koju rečenicu podrške, kako ne bi klonuli duhom i odustali od obrazovanja. Moji drugovi i prijatelji borbu sa takvim oblikom kršenja ljudskih prava nalazili su u konstantnom dokazivanju i pozitivnom primeru u učenju, ponašanju na ulici među društvom koje je bilo za primer, mnogi su bili dobri sportisti u različitim disciplinama, trudili su se da iz svega lošeg izvuku dobru pouku kako bi postali dobri i uspešni ljudi. 

Posle završetka školovanja poželeo sam da radim, kako u vremenu kada sam ja završio školovanje za moj obrazovni profil nije bilo potreba, potražio sam zaposlenje u bilo kojoj drugoj branši, na početku sam morao  prvi put da napišem svoj CV-i i to je tada bio veliki izazov kako napisati dobar CV koji će objasniti sve o vama, prvi razgovor sa poslodavcem nije bio lak, ali sam bio odlučan i spreman da prihvatim sve izazove koji su tada bili postavljeni. Poslodavac je bio ljubazan saslušao me je uz postavljanje različitih pitanja o školovanju, radnom iskustvu, motivisanosti. Posle nekoliko godina provedenim u aktivizmu i volonterizmu, ulaganja u sebe na različite teme, pohađanja različitih kurseva koji su bili u sklopu neformalnog obrazovanja, zadnjih deset godina predsednik sam ,,Društva Roma Zaječar”, što meni čini veliko zadovoljstvo, jer kroz aktivizam i rad sa zajednicom mogu da promenim i doprinesem integraciji svoje zajednice u društvo. 

Posao kojim se bavim jeste u jako dinamičan, svakodnevni izazovi u radu sa Romskom zajednicom jesu složene aktivnosti, jer na žalost romska zajednica i dalje živi na margini društva, i period inkluzije u zajednici i dalje traje, problemi jesu složeni i različitog su tipa. Velika je sreća za sve nas kada možemo da pomognemo svojoj zajednici, njihovi osmesi u trenutku kada se problem  reši nema cenu.

Nikada ne odustajte od svojih snova, budite uzor svima, svojim pozitivnim delovanjem, borite se za svoje mesto pod suncem.